Francesco Bekkema, choreograaf, regisseur en docent.
Francesco Bekkema (33) is gepasioneerd docent en maker. Op dansgebied heeft hij veel werkervaring met amateurs. Voor scholen, stichtingen en verenigingen waaronder Music All, MPG, Segno Collectief en het Steengroeve Theater choreografeerde hij musicals en muziektheaterproducties. Op professioneel terrein heeft hij o.a. gewerkt voor het Holland Showballet, Sensation (ID&T) en de Nederlandse Reisopera.
Al jaren schrijft hij producties. Dansvoorstellingen, theater en musical. Onder meer voor HUMUS en Focus!
Regisseren was een logische volgende stap in zijn carriere. Ondanks dat hij nog maar net aan de weg timmert, heeft hij veel ervaring als dramadocent en spelcoach. Zo heeft hij afgelopen jaar Aladdin Jr en Tommy The Rockopera geregisseerd.
Geboren en getogen in Enschede wist Francesco al op jonge leeftijd dat hij wilde dansen en entertainen. Als 8-jarige begon hij met danslessen. Eerst Jazz en Afrikaanse dans, daarna volgden vele andere stijlen als Modern en Ballet. Overal waar hij kon danste hij en alles wat op zijn danspad kwam, nam hij gretig aan. Maar dans alleen was niet genoeg. Zijn eerste ervaring met musical was op de middelbare school. Daar vertolkte hij verschillende rollen in de jaarlijkse schoolproducties. Drama- en zanglessen volgden. Voor hij er erg in had stond hij fulltime op de planken, terwijl hij zijn middelbareschooldiploma nog moest behalen.
Na zijn eindexamen startte Francesco als dansdocent en choregraaf. Hij studeerde kortstondig aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten maar maakte deze bacheloropeiding niet af. In 2009 startte hij zijn eigen school in Enschede: Focus! Naast danslessen ging hij drama- en musicallessen verzorgen. Ondertussen verdiepte hij zich in stijlen en technieken. Op dans, zang en theater gebied ontdekte hij veel overeenkomsten.
"Wat mijn werk kenmerkt is dat het lichaam de bron is voor alles wat met entertainment te maken heeft. Als je zingt zijn niet alleen je stem en techniek van belang. De beweging en de staging die daarbij komen moeten je lichaam ondersteunen. Alleen dan kun je een speler naar een hoger platform tillen". In zijn werk zoekt Francesco voortdurend naar connecties en ondersteuning. "Spelers zoeken een uitdaging, maar willen niet gehinderd worden. Vocaal niet maar ook niet in hun spelbeleving."
Fake it, till you make it!
Vanuit zijn achtergrond is Francesco vrij directief. Vooraf creëert hij 80% van het materiaal. Dat gaat op basis van een regieplan, waarin de wensen van het artistieke team worden samengebracht. Als tijdens het spelen blijkt dat het concept niet werkt, zal hij het ter plaatse aanpassen. Voor de "overige 20%" worden kaders gezet, waarbinnen spelers naar eigen input mogen spelen. Daarbij worden ze gecoacht en bijgestuurd en maken ze samen met de regisseur scenes op de vloer.
Het is belangrijk dat iedereen weet waar hij/zij aan toe is. Op basis van een strak regieplan is voor de start van de repetities al duidelijk wie wat speelt, danst en/of zingt. Dit voorkomt eventuele problemen als onder- en dubbelbezetting, het onnodig wisselen van zenders en haast verkledingen. Ook technische tekeningen van het decor worden opgenomen in het regieplan. Zo weet iedereen waar (binnen) ze spelen.
In muziektheater is het belangrijk dat er een goede fysieke basis is. Spel, dans en zang komen hieruit voort. Daarom besteed Francesco veel aandacht aan kracht, energie en focus. Aan de hand van een geroutineerde warmingup, focus en spel oefeningen wordt een basis gevormd. Vanuit deze basis kunnen spelers groeien in alle drie de disciplines (dans, zang spel). Hiermee wordt ook een werkhouding gecreëerd die het repetitieproces versnelt. Dit komt zowel de kwaliteit van de spelers, het proces en ook het stuk ten goede.
Het belangrijkste voor Francesco is dat iedereen gelijkwaardig is en dat dit gevoed moet worden en ondersteund. Wil je een musical brengen, dan dien je alle drie de disciplines in de basis te beheersen. Natuurlijk is de een beter in zang en de ander dans. Dat is geen probleem. Maar het is fijn om met een groep te werken die een geheel is. Francesco biedt materiaal waarmee iedereen uit de voeten kan. Waarbij mensen in hun kracht worden gezet maar wel uitgedaagd worden. Waarin ze kunnen leren en groeien. Materiaal dat het spel, zang en de dans ondersteunt en elkaar versterkt.
Repetitieproces
Het ideale repetitieproces start met een informatie bijeenkomst. Daarbij wordt het regieplan voorgelegd. Kunnen mensen zich een beeld vormen van het stuk en hoe het eruit gaat zien. Aansluitend volgt een scriptlezing. Daarna starten de muzikalerepetities.
Voordat het zetten van scenes en dansen begint, moet het vocale materiaal zijn ingestudeerd. Ondertussen kan er een begin worden gemaakt met de fysieke training. Focus en speloefeningen voor het creëren van een basis werkhouding. De spelers de mogelijkheid geven te wennen aan Francesco als regisseur. En om kaders te zetten.
Als dit proces loopt kunnen de solisten beginnen met rolverkenning. Ook kunnen de eerste spelscenes met de solisten worden gezet.
Zodra men de stukken muzikaal beheerst kan er worden begonnen met het zetten van grote scenes. Francesco werkt nooit in volgorde van het stuk maar start met de scenes die de meeste tijd kosten. Vaak zijn dit scenes met dans, een groot ensemble of met uitdagende spel en/of zang elementen. Daarbij probeert hij een zo duidelijke mogelijke lijn uit te zetten. Zodat men groot kan beginnen (met veel mensen), vervolgens kan inzomen op details en bij de doorlopen alles samenbrengen. Parallel aan de ensemble repetities, wordt er met solisten gerepeteerd. Bij voorkeur beheersen de solisten reeds de scene, die erna met het ensemble wordt gezet.
Ondanks dat Francesco niet in volgorde werkt, streeft hij ernaar zo snel mogelijk blokken te maken. Zo wordt de lijn en de volgorde van het stuk helder. En biedt het de mogelijkheid om de eerste of tweede akte door te lopen.
Een goede choreografie versmelt mensen met muziek.
In zijn choreografieën zoekt Francesco naar herkenning voor het publiek en naar vernieuwing voor de dansers. Zonder zichzelf te verloochenen; voor de danser en choregraaf moeten er een logica en flow in het bewegingspatroon zitten. Zeker wanneer de choreografie een scene of zang ondersteunt.
Zijn choreo's zijn altijd op basis van een concept. Dit kan een scene of verhaal zijn. Maar ook een emotie, voorwerp of lichaamdeel zijn aanzetten voor een dans. Wanneer de choreografie onderdeel is van een musical of muziektheater, bestudeert hij de bladmuziek uitvoerig om te bepalen waar zang de focus krijgt. Zo kan hij middels de choreografie het spelen en zingen versterken.
Daarbij put Francesco uit veel verschillende stijlen. Hij is thuis in onder meer Jazz, Modern, Ballet en Tapdans. Dit maakt zijn choreografieën levendig, toepasselijk en herkenbaar.
Pedagogiek is niet het overbrengen van kennis, maar de student aanzetten tot zelfreflectie en tools geven te kunnen groeien - zonder de docent.
Een goede pedagoog is meer dan een persoon die methodisch is onderlegd. Hij (of zij) is observatief en analytisch. Daardoor kan hij het materiaal niet alleen goed en efficient overbrengen, maar ook verdiepen en aanpassen wanneer dat wordt verlangd. Lesplezier is daarbij belangrijk, maar de juiste uitdaging vinden voor een groep of individu is minstens zo belangrijk. Daarbij zijn het leren kijken en reflecteren een vast onderdeel van Francesco's lessen. Zo creëer je ruimte voor groei en ontwikkeling.
Dans
Als dansdocent heeft Francesco zijn sporen ruimschoots verdient. Al meer dan dertien jaar geeft hij les in diverse stijlen: Modern, Streetdance, Hip Hop, Ballet, Afrikaanse dans en Tap. Maar zijn basis is en blijft de Jazzdans. Daarin geef hij les aan alle leeftijden en niveaus.
Theater
Francesco werkt als dramadocent en als spelcoach. In zijn theaterlessen besteed hij uitvoerig aandacht aan het fysieke bewustzijn, focus en ontwikkeling. Zowel in lessen Spel vanuit tekst als improvisatie start hij vanuit een fysieke beleving.
Musical
Als zanger, danser en speler weet Francesco hoe het is deze discplines tegelijk uit te voeren. Dat het niet makkelijk is, zal hij niet ontkennen. Maar het is makkelijker dan de meeste mensen ervaren. Zijn lesmethode is erop gericht de drie discplines samen te brengen en het te ervaren als één.
Francesco verzorgt vaste lessen voor zijn eigen school Focus! en is daarnaast werkzaam als freelance (gast)docent. Voor lessenseries, workshops en coachingstrajecten.
Gebruik onderstaand voor formulier voor je (aan)vraag: